Hygiëne, veiligheid en duurzaamheid

Zwembad De Vallei valt onder de wet Hygiëne en Veiligheid voor Bad- en Zwemgelegenheden (WHVBZ) en het besluit Hygiëne en Veiligheid voor Bad- en Zwemgelegenheden (BHVBZ) en is bezit van alle verplichte certificeringen.

Hygiëne

Zwembad De Vallei heeft het keurmerk Veilig en Schoon en voldoet aan de voorschriften en kwaliteitseisen voor hygiëne en veiligheid.

Veiligheid

Zwembad de Vallei heeft de nieuwste technieken op het gebied van beveiligingsystemen. In het hele zwembad hangen camera’s. Daarbij worden de toezichthouders in het Wedstrijdbad ondersteund met detectiecamera’s. Deze camera’s scannen het Wedstrijdbad en een alarmsysteem gaat af wanneer een drenkeling wordt gedetecteerd. In de overige zwembaden hangen ook camera’s.

Personeel

Alle toezichthouders van zwembad De Vallei zijn goed getraind om in iedere situatie te handelen. Zij volgen jaarlijks BHV- en EHBO-trainingen, hebben een verplichte Lifeguardtraining gevolgd en zijn in het bezit van een certificaat reddend zwemmen (KNRB). Daarnaast bezitten werknemers in dienst van Sportservice Veenendaal een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Sport en maatschappij

Op de website centrumveiligesport van het NOC*NSF staat informatie over seksuele intimidatie en misbruik, matchfixing en doping. Je kan misstanden ook melden.

Duurzaamheid

Zwembad De Vallei is continu bezig met duurzaamheid. De afgelopen jaren is geïnvesteerd in de verduurzaming van het zwembad. Het zwembad is voorzien van LED-verlichting, dat automatisch uitschakelt als er geen beweging is. Ook maakt het zwembad gebruik van een zogenaamd WKD-systeem, dat warmte uit grondwater haalt. Dat is niet alles. Ook de schoonmaakinstallaties gebruiken relatief weinig water. In de komende jaren blijven wij investeren in maatregelen op het gebied van duurzaamheid. We plaatsen zonnepanelen om verdere energielasten te beperken en sluiten zwembaden af om warmteverlies te voorkomen. Al deze maatregelen zijn in lijn met de duurzaamheidambities van de gemeente Veenendaal.